• Internal Code :
  • Subject Code :
  • University :
  • Subject Name : Law

How to Read a Case in Alberta

Question 1: What court was this case heard in?

Answer1: The case is heard in Court of Queen’s Bench of Alberta

Question 2: What is the style of cause for this case? (names of parties)

Answer 2: The case is between Her Majesty the Queen and Matthew McKnight

Question 3: In which province was the case heard?

Answer 3: The case was heard in Edmonton

Question 4: When did this judgment take place?

Answer4: The Judgement was pronounced on 31/07/2020

Question 5: What is the Docket Number?

Answer 5: 161396254Q3 is the Docket Number

Question 6: What is the proper legal citation for this case?

Answer6: R v McKnight, 2020 ABQB 443 is the proper legal citation

Question 7: Who was the trial court judge in the original hearing?

Answer 7: The judgement was compiled with identification ban.

Question 8: What was the criminal charge against the defendants?

Answer8: The defendant was charged for intoxicated sexual assault

Question 9: What were the facts that led to this appeal?

Answer 9: The reason for appeal was the ambiguous factual implication of the jury from trial court which were not proved beyond reasonable doubt by the crown

Question 10: What did the trial court judge find against the defendants?

Answer10: The trial court judge found the defendant guilty for the offence of sexual assault as she determined the presence of physical element and lack of intent and consent 

Question 11: What was the final decision of the Court?

Answer11: The court sentenced the accused the imprisonment for 8 year considering the moral nature of the accused and the circumstances in which the offence was committed.

Question 12: Who was the Judge?

Answer 12: Justice D.A. Sulyma was the Judge of the case

Question 13: Who were the lawyers and which law firms represented the parties?

Answer13: Mark Huyser-Wierenga and Katherine Fraser for the crown and Dino Bottos for the Accused.

Remember, at the center of any academic work, lies clarity and evidence. Should you need further assistance, do look up to our Law Assignment Help

Get It Done! Today

Applicable Time Zone is AEST [Sydney, NSW] (GMT+11)
Not Specific >5000
  • 1,212,718Orders

  • 4.9/5Rating

  • 5,063Experts

Add Money to your MAS Wallet
Pre Book your Next Semester Assignments
Enroll Now

Highlights

  • 21 Step Quality Check
  • 2000+ Ph.D Experts
  • Live Expert Sessions
  • Dedicated App
  • Earn while you Learn with us
  • Confidentiality Agreement
  • Money Back Guarantee
  • Customer Feedback

Just Pay for your Assignment

  • Turnitin Report

    $10.00
  • Proofreading and Editing

    $9.00Per Page
  • Consultation with Expert

    $35.00Per Hour
  • Live Session 1-on-1

    $40.00Per 30 min.
  • Quality Check

    $25.00
  • Total

    Free
  • Let's Start

Get
500 Words Free
on your assignment today

Browse across 1 Million Assignment Samples for Free

Explore MASS
Order Now

Request Callback

Tap to ChatGet instant assignment help

Get 500 Words FREE
Ask your Question
Need Assistance on your
existing assignment order?